zondag 16 september 2012

Palmolie

De palmolieproducenten hebben Afrika ontdekt. De afgelopen jaren is miljoenen geschikte landbouwgrond in handen gekomen van grote bedrijven, die er grote plantages beginnen. Het gevolg van de plantages is ontbossing, dode dieren en wegejaagde woudbewoners. Greenpeace heeft dit onderzocht. Het rapport kun je hier lezen.
 
Per jaar wordt er 45 miljoen ton palmolie gemaakt. Waar wordt dat voor gebruikt?  Voor koekjes, chips, ijs, zeep, wasmiddelen, tandpasta, chocola. En nog veel meer. In heel veel dingen dus! Daarom is het belangrijk dat je op het etiket kijkt als je iets koopt. Niet alle gebruikte palmolie is slecht. Sommige palmolie wordt duurzaam gemaakt, dan staat er op het etiket 'van gecontroleerd biologische teelt' .

Lees hier meer over duurzame palmolie.
 


 


5 opmerkingen:

  1. Daar zal ik zeker op letten en het etiket lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goh Sem, dat van die duurzame palmolie wist ik helemaal niet. En ik houd wel heel erg chips, koekjes en chocola. Van wasmiddel iets minder ;p. Maar ik zal er voortaan op het etiket kijken als ik het koop.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Probleem is helaas dat op de meeste producten alleen vermeld staat: plantaardige olie. Kijk maar eens op een willekeurig pak koekjes (bijvoorbeeld). Nou, dan weet je dus wel genoeg, anders zouden ze wel durven te specificeren. Dit ontneemt de consument de kans om te kiezen. En zo werken we allemaal ongewenst en zonder dat we het weten mee aan de destructie van het regenwoud in Zuid-Amerika en nu dus ook in Afrika.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je kunt iets doen! Steun stichting Save The Native Forest!
    www.stnf.org

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Amazing blog and very interesting stuff you got here! I definitely learned a lot from reading through some of your earlier posts as well and decided to drop a comment on this one!

    BeantwoordenVerwijderen