woensdag 26 september 2012

Bijzondere dieren en planten op Borneo

De afgelopen 2 weken gingen onderzoekers op expeditie naar Borneo. Op de Kinabalu-berg op Borneo leven duizenden dieren en planten die nergens anders ter wereld voorkomen. De onderzoekers willen weten waarom juist die dieren en planten daar voorkomen. Ze hebben veel vragen:
  • kwamen al die bijzonder planten en dieren vroeger overal voor?
  • is er op de top van die berg iets bijzonders aan de hand met het klimaat waardoor er steeds nieuwe soorten komen?

De onderzoekers komen uit Leiden en werken samen met onderzoekers uit Maleisië.
De Kinabalu-berg ligt in een beschermd natuurgebied. Het is belangrijk dat we het regenwoud blijven beschermen, want er zijn veel bijzondere dieren en planten daar. Dat mag niet vernietigd worden.

Als ze alles onderzocht hebben, maken ze ook een boek over wat ze ontdekt hebben. De onderzoekers schrijven ook een blog over de expeditie: Blog Naturalis Borneo Expeditie.


zondag 16 september 2012

Palmolie

De palmolieproducenten hebben Afrika ontdekt. De afgelopen jaren is miljoenen geschikte landbouwgrond in handen gekomen van grote bedrijven, die er grote plantages beginnen. Het gevolg van de plantages is ontbossing, dode dieren en wegejaagde woudbewoners. Greenpeace heeft dit onderzocht. Het rapport kun je hier lezen.
 
Per jaar wordt er 45 miljoen ton palmolie gemaakt. Waar wordt dat voor gebruikt?  Voor koekjes, chips, ijs, zeep, wasmiddelen, tandpasta, chocola. En nog veel meer. In heel veel dingen dus! Daarom is het belangrijk dat je op het etiket kijkt als je iets koopt. Niet alle gebruikte palmolie is slecht. Sommige palmolie wordt duurzaam gemaakt, dan staat er op het etiket 'van gecontroleerd biologische teelt' .

Lees hier meer over duurzame palmolie.
 


 


woensdag 12 september 2012

Bedreigde dieren



Door de bedreiging van het tropisch regenwoud worden ook alle dieren die daar leven bedreigd. Nergens op de wereld zijn er zoveel verschillende soorten dieren die bij elkaar leven. Er zijn hele bijzondere dieren zoals: zwevende slangen, een hagedis die op zijn achter poten over water loopt, een vleermuis die op stuifmeel leeft, ook leeft de kleinste vis ter wereld daar (de Paedocypris progenetica). 

De bekendste dieren van het regenwoud zijn de jaguar, de orang-oetan en de gorilla. Alle dieren hebben een taak in het regenwoud en helpen elkaar. Apen die halen eten uit de bomen, maar laat ook soms dingen vallen en dat eten de dieren die op de grond leven op. Daarom is het zo erg als een dier uitsterft, want daardoor sterven ook weer andere dieren uit.

De dieren leven meestal op één deel van het woud. Op de bosvloer, leven de dieren die op de grond leven. Dan leven er beesten op de middenlaag, dat zijn planten, lage bomen en struiken. Bijvoorbeeld apen, vogels en eekhoorn. En op de bladkronen leven slangen, apen en ook vogels. Bladkronen zijn bomen die ongeveer 30 tot 70 meter hoog zijn.

En er zijn nog duizenden dieren die al uitgestorven zijn voordat ze ontdekt waren. Er sterven meer dan 50.000 dieren per jaar uit. Bekende soorten die nu bedreigd zijn en dus bijna uitsterven zijn: de Maleise tijger, de gorilla en de orang-oetan.

 



vrijdag 7 september 2012

De houtkap



Het regenwoud wordt bedreigd door houtkap .Waarom wordt het regenwoud dan gekapt? Voor medicijnen, palmolie, hardhout om huizen, stoelen, trappen en nog veel meer om mee te bouwen. En dat allemaal voor veel geld. En wie zijn die mensen die dat geld verdienen of zoals ik het noem afpakken van het woud: de plantageigenaren, de houtkappers, de verkopers, maar ook de wegenbouwers, vrachtwagenchauffeurs en de meubelmakers.
Per minuut verdwijnen er wel vijftig voetbalvelden van het tropisch regenwoud, waarvan tien in het Amazonegebied in Brazilië. Problemen die na de kap tevoorschijn komen: de aanleg van snelwegen door het bos, plantages voor soja en oliepalmen, illegale kappers, jagers, verdroging, bosbranden.
De aantasting van het bos gebeurt allang niet meer voor de productie van hout. Brazilië maakt soja. Dat is nodig voor veevoer. Er is meer veevoer nodig want mensen eten steeds meer vlees. Veevoer maken gebeurt op grote sojaplantages, waarvoor bos gekapt moet worden. Om vlees en veevoer af te voeren zijn er meer wegen en havens nodig.  Met houtkap verdienen veel mensen dus veel geld.

 
Er wordt in één minuut wel een stuk zo groot als vijftig voetbalvelden gekapt.
Bij goede houtkap zorgen de houtkappers dat er nieuw bos groeit. Door ook bomen terug te planten. Een groot probleem is het slechte houtkappen. Dat is illegaal kappen, of stukken bos platbranden. Dat is slecht voor milieu, gezondheid, diersoorten die uitsterven en geen bos terug planten. Mensen moeten daarom eigenlijk alleen hout kopen van goede houtkap. Dat is hout met een FSC keurmerk.

zondag 2 september 2012

Het regenwoud


In welke landen komt het regenwoud nog voor: de landen rond de evenaar want dat zijn de tropen daarom noemen we het dus het tropisch regenwoud. Bijvoorbeeld de landen Borneo, Maleisië, Brazilië.

Waarom heet het regenwoud? Het regenwoud heet zo omdat er heel veel regen valt, wel acht keer zo veel als in Nederland. Maar die regen valt alleen in de regentijd, die duurt van oktober tot mei. In de rest van het jaar valt er bijna geen druppel. Het is er altijd warm, het is vaak tussen de dertig en de vierendertig graden in. Als het op houdt met regenen schijnt de zon meteen, dan verdampt de regen en hangt er een dikke grote wolk in het regenwoud.

Wat maakt het woud nou toch zo mooi? Er waren meer dan drieduizend verschillende bomen zoals: woudreuzen die wel zeventig meter hoog kunnen worden en drie meter dik. En er waren wel elfduizend plantsoorten en er waren verschrikkelijk veel dieren. Er leven hele gekke, grappige, mooie en bijzondere dieren, bijvoorbeeld een hagedis die op zijn achterpoten op het water loopt of een slang die kan zweven of hagedis die kan vliegen.

vliegend draakje




Het regenwoud wordt bedreigd. Het regenwoud wordt gekapt voor palmolie, medicijnen en hardhout. Er sterven wel vijftigduizend soorten dieren per jaar uit. Het regenwoud wordt daardoor steeds kleiner, dus is er minder ruimte voor de dieren en de woudbewoners.

wat groen is, is regenwoud